Camilla B Johannessen

camilla johannessen portrett

Café Vintage i Sandefjord

Cafe Vintage drives av Vintage Baby sosiale entreprenører og er en koselig og retroinspirert café i Kongensgate i Sandefjord. Den er åpen for alle på dagtid og i tillegg har de ukesmenyer for «take away» middager.

Café Vintage startet med Vintage Baby i 2014. Selskapet ble etablert av Camilla Bilstad Johannessen med bakgrunn i et ønske om å skape en annen læringsarena for innvandrere enn den rent teoretiske. Forretningsideen ble dermed å gi førstegenerasjons innvandrerkvinner arbeidstrening gjennom praktisk arbeid.  Ved at kvinnene går gjennom et spesielt utviklet arbeidstreningsprogram vil terskelen til det ordinære arbeidslivet senkes betraktelig for den enkelte.  De lærer seg hvordan arbeidslivet i Norge fungerer, og ikke minst – at det også er viktig at kvinnene bidrar i arbeidslivet.

Camillas motivasjon er å bidra til å redusere marginalisering og sosial eksklusjon av kvinner med minoritetsbakgrunn gjennom å skape empowerment og arbeid.  Cafeen er drevet etter en tredelt bunnlinje. Det betyr at resultater ikke bare måles ut fra økonomiske, men også sosiale og miljømessige målsetninger. 

Camilla er genuint opptatt av sosialt ansvar og det var helt naturlig for henne å starte en sosialt entreprenørskapsbedrift.  Hun har blitt et forbilde for denne type entreprenørskap i Vestfold, og deler gjerne av sine kunnskap og erfaringer så langt.

Om aktørene i Vekst i Vestfold som Camilla har benyttet sier hun dette:

Tilbudene Start i Vestfold og Gründernettverket har vært kjempeviktige for meg i arbeidet med å gå fra ide til å starte og drive min egen virksomhet. Her har jeg fått arbeidsverktøy, sentralt faglig påfyll, veiledning og et nettverk både i næringsliv og bestående av andre gründere jeg har kunnet sparre ideene mine med.

Vintage Baby

Stian Broen

stian broen

Broentech Solutions AS

Broentech Solutions tilbyr skreddersydde Internet of Things-relaterte applikasjoner.  De har utviklet en rekke samlinger av IoT-teknologier, som sammen med deres ekspertise dekker spesifikke behov hos kundene.  De spesialiserer seg innen maskinlæring, web-applikasjoner, multiplattform-applikasjoner, smart-tilkoblede enheter, skybaserte tjenester for eldre sensorer og digital bildeanalyse.

Stian Broen er gründeren av Broentech Solutions. I starten i 2012 var det bare Stian.  Nå er de 9 ansatte og de rekrutterer stadig flere.  I september 2017 kom definitivt det store gjennombruddet, etter at de danket ut et dusin konkurrenter og vant et anbud hos Glitre Energi Produksjon. Broentech skal nå utvikle programvare og smarte algoritmer, som skal forutsi vedlikeholdsbehov og varsle om avvik i vannkraftproduksjon, i tett samarbeid med kunden.

Om Vekst i Vestfolds forskjellige aktører Stian har benyttet, sier han dette:

START:  Start i Vestfold var den første organisasjonen jeg var i kontakt med som gründer i 2012. Det ga meg noen grunnleggende råd som var relevante for meg da, og det var de som sendte meg videre til det som skulle vise seg å være det riktige stedet for meg å vokse som gründer, nemlig hos Microtech Innovation i Forskningsparken på Bakkenteigen. Som fersk gründer så har man (iallefall gjaldt det meg) ofte begrenset kunnskap om hva det vil si å starte en virksomhet, og da er det viktig å få den hjelpen man trenger. Det fikk jeg fra START.

IN: Innovasjon Norge har bistått med midler som var viktige i den tidlige fasen. Når man går fra en trygg og stabil arbeidsplass, til en utrygg og usikker situasjon som gründer så er man forberedt på å satse alt man har av sparepenger og fritid for at satsningen skal gjelde, og selskapet skal bli en suksess. Det er både en fysisk og psykisk påkjenning, jeg opplevde at IN bidro til å lette på denne påkjenningen ved først og fremst å vise at de forstod forretningskonseptet og hadde troen på det (psykisk), nok til at de bidro med penger for å gjøre hverdagen litt lettere for gründeren (fysisk).

Silicia:  Som enslig gründer kan man ofte føle seg ensom og kjenne på et savn etter et kollegialt miljø, som man kanskje er vant med å være i fra tidligere. For meg så fikk jeg dette gjennom å være en del av tech-inkubatoren Silicia. Her fikk jeg være sammen med andre gründere i samme situasjon. Vi fikk også gleden av hverandres erfaringer. Det har vært en hyggelig opplevelse. I tillegg så har jeg fått være med på synergieffekter på tvers av oppstartsselskapene som har ført til positive forretningsmuligheter.

Gründernettverket:  For å utvikle nettverket, utover det mer lokale nettverket jeg fikk i Silicia så har det vært viktig for meg å være med i Gründernettverket (tidligere Nettverksbanken). Det har også vært en positiv opplevelse å få være med på å dele erfaringer på kryss av ulike bransjer. Som tech-gründer så har man lett for å surre seg fast i et teknologi-basert domene. Det har vært en viktig erfaring, og erkjennelse, at forretninger, uavhengig av bransje, det handler bare om folk, og handel mellom folk. Det er det samme uansett hva man driver med, og det er gjerne de samme tinga som er de viktigste, på kryss av bransjene. Gründernettverket har vært viktig for meg i så måte, og jeg mener slike nettverk er viktige for alle gründere.

Broentech Solutions AS

Tomas Moss

Orbiton og t m

Orbiton AS

Orbiton spesialiserer seg i autonom datafangst og inspeksjonstjenester for industri og infrastruktur. Vi tilbyr en sømløs og integrert løsning for anskaffelse av teknisk data og analyse av resultatene.  Bedriften benytter droner i sitt arbeid og leverer sanntids luftopptak og data fra ubemannede systemer, ved hjelp av forskjellige sensorer.

Orbiton Unity – Orbitons egenutviklede web-portal – har en innebygd fotoanalysefunksjon. Sensordata kan merkes, annoteres, fargelegges og inspiseres i detalj ved bruk av forskjellige verktøy. Hvert bilde som fanges er georeferert, slik at sensordata vises nøyaktig på et kart. Prosjekter lagres i en kryptert applikasjon, slik at alle deltakere kan samarbeide i sanntid.

Orbitons ble startet i Hamar, og vi er en del av Hedmark kunnskapspark. Men vi forsto raskt at vi ville ha stort utbytte av å knytte oss til nettverket i Vestfold, også. Som oppstartbedrift i Silicia på Forskningsparken på Bakkenteigen, fikk vi masse god oppfølging og råd i den tidlige fasen av prosjektet. Vi har nå flyttet videre til Verify the Solution på Skoppum. På begge steder er det et kjempefint miljø for utveksling av erfaringer, for å lære av andres feil og oppturer og å dele av sine egne. Vi har også fått flere runder med prosjektstøtte av Innovasjon Norge, noe som har værtytter droner i sitt arbeid og leverer sanntids luftopptak og data fra ubemannede systemer, ved hjelp av forskjellige sensorer. svært viktig for oss.

Vi har også fått en mentoravtale med Harald Østerberg gjennom Prosjekt Vekstetablerer i Vestfold fylkeskommune. Haralds råd og hjelp har vært uvurderlig i en akselerasjonsfase, med kommersialisering av firmaet og kontakt med investorer.

Orbiton

Christel Taranger Freberg

20170910_024453

Tafre AS / FertiliTeam

Jeg er Christel, og startet nettbutikken Fertil.no og laboratoriet FertiliTeam i 2011. Da ble jeg kontaktet av Jonathan Hall, næringssjef og START koordinator i Nøtterøy kommune. Han fortalte meg om hjelpeapparatet for nystartede bedrifter i Vestfold. Jeg husker jeg ble imponert over den varme velkomsten.

Etter noen møter med hjelperne i Start fikk jeg plass i Gründerhuset på Nøtterøy høsten 2011. Jonathan og Trine Tenvik fikk meg til å tenke større, og alle de andre gründerne i huset fikk meg til å tenke smartere. Samholdet, samarbeidet og hverdagene på Gründerhuset gjorde at jeg ble modigere og satset mer enn jeg nok ville gjort om jeg ikke hadde hatt hverdagene mine sammen med den gjengen. Målet var å flytte ut av Gründerhuset før det hadde gått 2 år, og i 2013 flyttet jeg inn i egne lokaler i Tønsberg. Lykken var stor! Her fikk også laboratoriet sin ordentlige start, (fertiliteam.no).

Jeg fikk høre om Gründernettverket (tidligere Nettverksbanken) i løpet av tiden på Gründerhuset. Noen av mine «kolleger» var medlem der, og fortalte om nytten de hadde av det. Da jeg snakket med Helle Stabel første gang var jeg spent på om jeg fikk bli med i Gründernettverket, og forklarte henne hvem jeg var og hva jeg drev med. Siden den dagen har jeg elsket Gründernettverket. Vi møtes en gang i måneden i faste grupper. Der deles alt (alt!) av utfordringer og mål, milepæler og seire. Det var nyttig i oppstarten, og det er nyttig nå når bedriften vokser. Jeg har byttet gruppe flere ganger etter hvert som bedriften utviklet seg. Nettverk er det aller aller aller viktigste når man lager sin egen arbeidsplass.

Det eneste tilbudet jeg benytter meg av nå er Gründernettverket. Gruppa vår har stukket av med Årets Gründerpris de siste tre årene, og vi har fremdeles mye å lære av hverandre. Det å kunne ta telefonen og ringe noen man kjenner og som man VET har svaret på det man lurer på, er gull verdt.

Fremdeles har jeg god kontakt med Jonathan, Trine og Helle. De har alltid noen gode råd og nyttige tips å komme med. Etter at jeg nå har fått egne ansatte, og selv bygger nye nettverk, kommer jeg aldri til å glemme mandagsmøtene i Gründerhuset, usikkerheten som forsvant, følelsen av å vite at bedriften min har en plass der ute, og støtten jeg har fått av hele mitt stadig større nettverk.

I 2014 startet jeg Tafre AS sammen med Tom Roar Andersen. Jeg møtte ham på Gründerhuset, og vi fant fort ut at kombinasjonen vitenskapelig fagspesialist og digital markedsføringsspesialist ble svært bra. Tafre AS kjøpte Fertil.no av meg og vi har utvidet med distribusjon av egne og andres produkter (tafre.no), i tillegg til nettsiden jegvilhabarn.no.

Jeg har vært så heldig at Innovasjon Norge har trodd på prosjektene mine hele veien, og støttet meg i oppbyggingen av nye produkter og tjenester. Henrik Fardal ga grønt lys til det siste prosjektet (2015-16) som ble så vellykket at jeg smiler fra øre til øre når jeg skriver dette. Vi laget en produktserie med hjemmetester spesielt tilpasset kvinner som planlegger graviditet (makesure.no). Etter ett år har vi solgt over 40 000 tester! En suksess.

Tips til alle som lurer på om de vil starte egen bedrift:

– Bygg og bruk nettverk
– Planlegg «dødens dal» (den kommer) slik at du kommer fort opp igjen
– Ha gode hverdager